Wat lokaal eigendom oplevert

Zoals gezegd dragen zon- en windprojecten in lokaal eigendom bij aan maatschappelijke acceptatie en draagvlak voor de energietransitie en zijn ze een belangrijke factor in de ontwikkeling van lokale energiesystemen en energiegemeenschappen die in staat zijn om energie te leveren tegen een eerlijke en stabiele prijs. Daarnaast dragen de projecten in lokaal eigendom ook bij aan het versterken van lokale gemeenschappen.

Een van de oudste molens in lokaal eigendom is die van Reduzum. De bewoners van dit Friese dorp bouwden al in 2019 hun eigen windmolen. Met de opbrengsten van hun molen hebben ze kunnen investeren in een plaatselijke school, het dorpsgebouw en in glasvezel voor het dorp. 

Deltawind financierde uit het opbrengsten van Windpark Krammer een Energiehuis. Dit gebouw is demontabel, grotendeels van hout gemaakt en veel materialen zijn hergebruikt en herbruikbaar. Het heeft een energiesysteem met zonnepanelen, batterij en bi-directionele laadpalen. Het Energiehuis is niet alleen de werkplek voor de medewerkers en vrijwilligers van Deltawind, maar huist ook het Energieloket, zzp’ers kunnen er flexwerken en verenigingen en stichtingen kunnen er kosteloos vergaderen. 

Zuidenwind heeft 5 windturbines in 100% lokaal eigendom. De opbrengsten vloeien onder andere terug in omgevingsfondsen en een duurzaamheidsfonds. Uit dit laatste fonds zijn veel projecten voor duurzame ontwikkeling van de lokale gemeenschap betaald, zoals het verduurzamen van buurthuizen, de aanleg van internet en het vervangen van asbestdaken door zonnepanelen.

Praktijkvoorbeeld: Betuwewind 

Betuwewind heeft in totaal 7 windmolens in 100% lokaal eigendom. De opbrengsten uit die molens gaan niet naar individuele aandeelhouders, maar naar het collectief. Een groot deel daarvan gaat naar een Duurzaamheidsfonds waarvoor allerlei initiatieven uit de regio die bijdragen aan de leefbaarheid van de lokale gemeenschap een aanvraag voor een financiële bijdragen kunnen doen. Een onafhankelijke adviescommissie beoordeelt de aanvragen. Daarnaast levert Betuwewind de stroom voor WattHub, een snellaadplein voor het zware materieel dat werkt aan de dijkversterking Tiel-Waardenburg. Bekijk het videoverhaal.