Bijlage 5 Voorbeeldtekst criteria beleid en maatschappelijke tender (scenario 2)

Onderdeel: Lokaal eigenaarschap en financiële participatie

De [provincie/gemeente….] daagt initiatiefnemers met plannen voor [zoekgebied X / aantal MG zon/wind] uit om de lokale omgeving te betrekken en mee te laten doen en mee te laten profiteren. Dit moet blijken uit goede participatieplannen. Deze plannen moeten minimaal voldoen aan de gestelde eisen in het beleid van de [provincie /gemeente …..] en er dient in te staan hoe daadwerkelijk financiële participatie en lokaal eigendom wordt gerealiseerd. Initiatiefnemers dienen aan te tonen dat zij hierop daadwerkelijk meerwaarde realiseren. Hieronder worden uitsluitingsgronden en geschiktheidseisen beschreven, waarvoor geldt dat indien hieraan niet wordt voldaan de partij uitgesloten wordt of kan worden van verdere deelname.

Uitsluitingsgronden

  1. [Provincie/gemeente] wenst geen gebruiksrecht te verlenen aan initiatiefnemers [waartegen bij een onherroepelijk vonnis een veroordeling om een of meer van ondergenoemde redenen is uitgesproken: deelneming aan criminele organisatie,….. of die zich schuldig hebben gemaakt aan schending van milieu,- sociaal en arbeidsrecht; in faillissement of liquidatie verkeert……..]; 
  2. De initiatiefnemer conformeert zich aan het beleid van de [provincie/gemeente….]; 
  3. De initiatiefnemer past de gedragscodes van de branches (zon en win op land) toe op het project. 

Indien een uitsluitingsgrond van toepassing is op een initiatiefnemer wordt deze direct uitgesloten van verdere deelname.

Geschiktheidseisen

De initiatiefnemer toont dmv referenties aan: 

  1. Beroepsbekwaamheid […..], 
  2. Technische bekwaamheid […..], 
  3. Financiële draagkracht [….].

Gunningscriteria

Indien geen uitsluitingsgrond van toepassing is en aan de geschiktheidseisen is voldaan en er zijn meerdere initiatiefnemers, dan zijn gunningscriteria van toepassing waarop de ingediende participatieplannen worden beoordeeld. 

De plannen worden door [functies en instanties benoemen ……] beoordeeld. De volgende aspecten wegen positief mee in de beoordeling van elk plan: 

  • Hoe concreter/meer aantoonbaar hoe meer punten; 
  • Het plan moet SMART omschreven zijn, hoe smarter hoe beter; 
  • Hoe meer lokaal eigendom hoe hoger de punten
beoordeling

Beoordeling 

Stap 1. [Het initiatief/de initiatieven] met de meeste punten krijgt, komt in aanmerking voor de omgevingsvergunningsprocedure. 

Stap 2. Indien er een gelijk aantal punten gescoord wordt, wordt van die gelijk scorende initiatieven bekeken welk plan de hoogste score op selectiecriterium 3 (meest lokaal eigendom) heeft. Dit initiatief komt dan in aanmerking voor de omgevingsvergunningprocedure.