Stimuleringsprojecten faseren en samenbrengen

De laatste stap van de uitvoeringsstrategie gaat om de keuze met welke stimuleringsprojecten te beginnen en om het uitwerken van de planmatige aanpak.

Fasering 


In feite is de fasering al in beeld gebracht in de vorige stap: met prioriteren wordt gekozen voor fasering. Dat gebeurt op basis van het inzicht in netcapaciteit en kansrijke locaties. In deze stap wordt ook gekeken naar haalbare tijdslijnen: wat kan wel en niet in de tijd, op basis van netcapaciteit, ontwikkelingen bij dakeigenaren en in stimuleringsregelingen? Dat zijn indicaties, want in de praktijk kunnen zaken anders uitpakken dan verwacht. Maar zo wordt zoveel mogelijk zekerheid geboden aan stakeholders. Dit gaat in afstemming met het programmeringsoverleg.

Kiezen passende aanpak 

Voor typen daken/oppervlakten die veel voorkomen, is een gebiedsgerichte aanpak passend. Daarbij worden ook de specificaties van de onderliggende netten in beeld gebracht. Denk voor de gebiedsgerichte aanpak aan bedrijventerreinen, woonwijken en parkeerplaatsen (zonne-carports). Voor typen daken of eigenaren die niet veel, maar ook niet weinig voorkomen, kan een aanpak worden toegepast die voor de hele RES-regio in één keer wordt uitgerold. Dit geldt bijvoorbeeld vaak voor maatschappelijk vastgoed (scholen, musea, sportaccommodaties, welzijn, zorg), geluidschermen, spoorbermen en stortplaatsen. 

Het is van belang om al richting te geven aan het type planmatige aanpak dat gekozen gaat worden. Deze zegt namelijk ook iets over de benodigde middelen zoals personeel, financiën en communicatie. En bovenal geeft het duidelijkheid naar stakeholders. Zo maakt het voor de rol van energiecoöperaties veel uit of er wordt gekozen voor gezamenlijke inkoop voor woningeigenaren via de energiecoöperaties of voor een grote aanbesteding waarbij een marktpartij zonnepanelen plaatst met voorfinanciering door de overheid. Ook maakt het uit of er vooral wordt ingezet op zelfrealisatie of dat voor de grotere daken de voorkeur wordt gegeven aan participatie door de inwoners en er dus behoefte is om in postcoderozen (SCE-regeling) dit te organiseren of aandelen/obligaties door de directe omgeving te laten kopen.

Programma van stimuleringsprojecten 

Alle informatie kan tot slot worden opgenomen in een programma van stimuleringsprojecten. Hierin is per stimuleringsproject aangegeven: 

  • Voor welke gebied of welke doelgroep het is 
  • Wanneer het wordt uitgevoerd 
  • Welke stimuleringsaanpak wordt gekozen, inclusief benoemen goede voorbeelden die worden benut 
  • Wie de partners zijn 
  • Welke inspanning wordt gevraagd van de RES-regio (hoeveelheid en type capaciteiten en financiële middelen) 
  • Welke inspanning wordt gevraagd van de partners. 

De gemeente Utrecht heeft een Zon op dak aanpak 2019-2022 die veel ingrediënten van een uitvoeringsstrategie in zich heeft.

Zon op daken in de Wereld van B 

Zon en wind zijn een onuitputtelijke bron van schone energie. Niet voor niets dat aanbod hernieuwbare energie uit Zon enorm groeit. We hebben inmiddels ook last van die transitie. De druk op ons elektriciteitsnet neemt toe en steeds vaker kunnen we nieuwe zonnesystemen niet aansluiten. In het traject Wereld van B wordt met een breed gezelschap nagedacht over hoe dit beter en slimmer kan.   

In de energietransitie gaan we van de wereld van fossiele energie uit centrale bronnen naar de wereld van B: een toekomst met volledig duurzame energie uit heel veel decentrale bronnen. In een transitie kun je alleen van A naar B gaan door nu al de principes van B toe te passen. Op dit moment zitten we in een tussenfase. We wekken lokaal steeds meer energie op uit zon en wind, maar we transporteren die energie nog steeds over het hele land, zoals we dat gewend zijn te doen met fossiele energie. Daarom moeten we steeds meer kabels aanleggen, boven en onder de grond. Deze oplossing is duur en met kabels leggen alleen komen we er niet.   

We moeten ook werken aan hoe we onze energievoorziening organiseren. We gaan lokaal opgewekte energie meer direct lokaal gebruiken of opslaan om later op de dag te gebruiken, of in de koude wintermaanden. Met het platform de Wereld van B willen we beter begrijpen wat de principes van decentrale, duurzame energie zijn. Zodat we niet langer van A naar B gaan volgens de principes van A, maar volgens die van B.   

Hoe zorgen we ervoor dat Zon-op-daken in de toekomst een kans is in plaats van een probleem voor het netwerk? Welke vijf ontwerp-principes horen bij een nieuw energiesysteem? Lees meer over het traject Wereld van B.