Het beeld van de dakpotentie aanscherpen
Parallel aan de analyse van het elektriciteitsnetwerk kunnen typen oppervlakten, dakgeschiktheid en eigenaren/gebruikers per gebied in beeld worden gebracht.
Typen oppervlakten
Naast daken zijn er diverse andere oppervlaktes waar zonnepanelen op geplaatst kunnen worden. NP RES heeft analysekaarten met per gemeente een analyse van de potentie van de volgende oppervlaktes: daken, gevels, stortplaatsen, spoorbermen, geluidsschermen, zon op water en zon op asfalt (fietspaden en vluchtstroken). Bijbehorende kaarten geven de locaties van de daken en oppervlaktes aan. De kaarten kennen echter ook hun beperkingen. Deze kunnen verder verbeterd worden door analyses over dakconstructie, te benutten oppervlak, etc. toe te voegen. Het is dus nuttig de kaarten te verrijken met kennis van de RES-regio en goede detaillering van de daadwerkelijk te benutten oppervlakte.
Stand van zaken zon-op-dak
Op dit moment is nog slechts een klein deel van de daken benut. Een analyse van de locaties waar daken al zijn benut, is zowel voor de netbeheerder als voor de gemeente relevant. Zo kan worden bezien of het aantal panelen op daken kan worden uitgebreid en of het voor het betreffende gebied nog lonend is om zon-op-daken te stimuleren.
Typen eigenaren en typen gebruikers
De variëteit in eigenaren en gebruikers van gebouwen is groot. Bij zon op dak is het nuttig om een doelgroepaanpak te ontwikkelen, afhankelijk van het type gebruiker. Denk hierbij aan agrarische daken, kantoren, maatschappelijk vastgoed of bedrijventerreinen.
Knelpunten die deze groepen vaak tegenkomen, zijn een businesscase die niet sluit, gebrek aan kennis of capaciteit om aan de slag te gaan met zon-op-dak en specifieke problemen rondom bijvoorbeeld de verzekering.
Lopende stimulerings- en subsidieregelingen
Voor veel doelgroepen lopen er specifieke (subsidie)regelingen, naast de SDE++. Denk aan:
- Asbest eraf, zon erop (agrarische daken)
- Schooldakrevolutie (stichting, vaak gestimuleerd door provincies)
- Subsidieregeling verduurzaming MKB (energie-advies)
Naast regelingen vanuit het Rijk, hebben veel sectoren, bedrijven en decentrale overheden ook eigen doelen gesteld en eigen regelingen. Zorg dat voor jouw regio in kaart is welke regelingen er zijn, om te bezien waar bijvoorbeeld een regeling meer onder de aandacht gebracht zou moeten worden, wat wel en niet goed loopt.