Prioriteiten in de aanpak stellen
Deze stap gaat over het bij elkaar brengen van de informatie die in de voorgaande onderdelen is verzameld: de analyse van de netcapaciteit, oppervlaktepotentieel en eigenaren en beschikbare partners en regelingen. Op basis daarvan is prioriteren mogelijk: wat zijn de meest kansrijke sectoren en/of gebieden om zon op dak te stimuleren, wat kan of moet op een later moment worden opgepakt? Let wel: uiteindelijk zijn ook de plekken die later in de prioritering aan de orde komen, nodig voor de ambitie van de RES-regio.
Ruimtelijk instrumentarium
Vanuit het ruimtelijk instrumentarium zijn er beperkte mogelijkheden om zon-op-dak te stimuleren of te sturen. Zon-op-dak is meestal niet vergunning plichtig. Zicht op ontwikkelingen zal veelal lopen via de kennis van partners. Wel heeft een gemeente per 1 juli 2022 de mogelijkheid om eigenaren van industriegebouwen en gebouwen met overige gebruiksfuncties zoals parkeergarages, te verplichten hun dak te gebruiken voor zonnepanelen. Dat gaat via maatwerkvoorschriften (bestaande bouw) of maatwerkregels (nieuwbouw), waarmee gericht gestuurd kan worden op locaties. Deze landen in het (nieuw op te stellen) Omgevingsplan.
In het Omgevingsplan kunnen ook regels kunnen worden gesteld aan (nieuwe) bouwwerken, om deze bijvoorbeeld zodanig te positioneren dat opwek van duurzame energie optimaal is. Ook hier kan gestuurd worden op locatie.
Financiële stimuleringsregelingen
Op basis van de in kaart gebrachte financiële stimuleringsregelingen, is het mogelijk te analyseren wat werkt, niet werkt, waar mogelijk nog gaten vallen. Een provincie of gemeente kan overwegen om extra stimuleringsgelden beschikbaar te stellen, voor zon-op-objecten waar nog veel technologische ontwikkeling nodig is of de businesscase nog moeilijk rond te krijgen is.
Maar het is logischer om te kijken naar ontzorgings- en samenwerkingsmogelijkheden om gericht in te zetten op kansrijke sectoren of locaties. Denk aan het aanbieden van quick scans of energieadvies, samenwerkingsverbanden met sectororganisaties waarin kennis wordt gedeeld, faciliteren van collectieve inkoop, etc. Dat kan op gemeentelijk niveau, maar misschien beter op regionaal niveau. Zo kan efficiënter worden samengewerkt en meer impact worden gemaakt. Dat geldt zeker bij een sectorspecifieke aanpak. De regio faciliteert ook overleg en kennisdeling tussen gemeenten onderling, om optimaal gebruik te maken van elkaars kennis en de analyse van kansrijke sectoren en/of locaties.
Andere tips
- Breng in beeld welke projecten er al zijn uitgevoerd. Waren ze succesvol of succesvol te maken zijn, of juist niet. Wat waren dan de succesfactoren of redenen waarom het niet lukte.
- Maak gebruik van voorbeeldfuncties, zoals scholen, overheidsvastgoed of maatschappelijk vastgoed. Vaak is hier nog wel extra stimulering of ondersteuning voor nodig.
- Bij bedrijventerreinen: ontzorg, stimuleer samenwerking, maar gebruik ook de mogelijkheid om zon op dak te verplichten.
- Creëer ambassadeurs: mensen die enthousiast kunnen vertellen over hun aanpak. Zij kunnen andere mensen enthousiast maken om mee te doen met zonneprojecten.